Hard Candy

Hard Candy filmrutaHayley (Ellen Page) är en fjortonårig flicka som stämmer träff över Internet med en 32-årig modefotograf, Jeff (Patrick Wilson). Det tycks genast uppstå en kemi mellan dessa på deras första möte ”off line”, men när de anländer hem till Jeff tar handlingen en sväng i oväntad riktning.

Hard Candy är en film som garanterat utlöser diskussioner då den på ett mycket extremt vis skildrar ett känsligt ämne: sexuella relationer där ena parten är minderårig. Frågan är dock om den extrema gestaltningen inte snarast motarbetar en utvidgning av de moraliska frågeställningarna kring ämnet.

Vad som kunde blivit en moralisk uppgörelse landar i en något utdragen rysare, där berättartekniska klichéer ibland tar överhanden. Inte desto mindre lyckas filmen stundtals engagera och skådespelarna gör ett bra jobb, även om vissa scener som sagt blir väl utdragna och i dessa sekvenser hade en utveckling av mer substantiell art varit att önska.

Hayleys beteende pendlar mot slutet av filmen mellan pragmatiskt handlande och ett segslitet trash talk, vilket gör hennes karaktär något motstridig. Saker som dessa medför att filmen inordnar sig i en beprövad genre (och fungerar ganska väl där) i högre grad än att den ger sitt ämne näring.

Filmens betyg: ★★★★★☆☆☆☆☆