High Sierra

High Sierra filmrutaI High Sierra spelar Humphrey Bogart mot Ida Lupino i form av bankrånaren Roy Earle som möter den rotlösa kvinnan Marie. Det är en kriminalhistoria med manus av bland annat John Huston och regi av Raoul Walsh.

Roy Earle har benådats efter åtta år från sitt livstidsstraff. Det är tack vare en mäktig man i undre världen som nu vill ha ett rån utfört i gentjänst av den numera grånade men fortfarande tuffe och slipade Earle.

Bogart kunde spela både good guy och bad guy. I filmer som The Petrified Forest (1936) och The Roaring Twenties (1939) spelar han tämligen känslolösa brottslingar. I High Sierra, precis som i Casablanca (1942), möter vi en man som är mjuk under det hårda skalet.

High Sierra handlar också om Roys två möten med kvinnorna Velma och Marie och hur deras personligheter ställs emot varandra. Velma är en söt och ”decent” flicka och som inte vet något om Roys förflutna. Marie däremot är med en av killarna som ska medverka i rånet.

Roy som blir förtjust i Velma ser till att hon får sin klumpfot bortopererad. Men befriad från sitt lyte avböjer hon Roys frieri och ser nu möjligheter att börja leva livet och hon har dessutom känslor för en annan man. I stället glider Roy naturligt ihop med Marie som från början varit fäst vid honom.

Det äger således rum en intressant kontrastering av Velma som stod för oskuld och godhet medan Marie tycktes visa prov på lättsinnighet. Men den enda av dem om kan förbli lojal mot en förtappad man som Roy tycks vara Marie, själv rolös.

High Sierra är ett kriminaldrama med många dimensioner. I slutändan blir den en lovsång för dem som försöker fly från något som inte går att undkomma.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

High Sierra är med på Topplista över bästa kriminalfilmer.