In the Loop

In the Loop filmrutaIn the Loop är en brittisk komedi baserad på TV-serien The Thick Of It. I Båda fallen heter regissören Armando Iannucci och manusförfattarna Jesse Armstrong och Simon Blackwell.

Filmen är en satir om de politiska händelserna kring Englands och USA:s förberedelser inför Irakinvasionen 2003. De politiker som porträtteras framställs som allt annat än kompetenta och pålitliga – karaktärerna är över huvud cyniska och osympatiska.

De mest påtagliga i denna film är annars dess stil. Hela stilgreppet är detsamma som användes i den populära brittiska TV-serien The Office som gjordes i början av 00-talet. En än tidigare föregångare i samma fack är Larry Davids serie Simma Lungt, Larry (Curb Your Enthusiasm). En term som ibland används för denna speciella form av komedi är ”Cringe comedy”.

Kameran gör hastiga rörelser och använder zoomning frekvent. Detta för att skapa en dokumentärfilmskänsla och In the Loop är också en slags mokumentär. Metoden är att skapa en annan slags närvaro och fokus på andra saker än vad som normalt gäller för det narrativa i filmen. Det komiska eftersträvar inte kvicka repliker eller punchlines utan pinsamheter i sociala situationer. Vad som är tänkt att skildra händelser så naturligt som möjligt och där de vardagliga pinsamheterna fungerar som primära bränslet kan dock upplevas som ett alltför genomskinnligt effektskapande som upprepas gång efter gång.

In the Loop har en udda vinkling och använder ett annorlunda grepp stil för den politiska satiren på vita duken. Den som uppskattade The Office lär knappast bli besviken.

Filmens betyg: ★★★★★☆☆☆☆☆