Johnny Guitar

Johnny Guitar filmrutaJohnny Guitar av regissören Nicholas Ray (förmodligen mest känd för Ung Rebell) är en film i western miljö med ett melodramatiskt anslag. Joan Crawford som var en stor stjärna under många år i Hollywood (i Our Dancing Daughters från 1928 och Mildred Pierce från 1945 sker två av många uppmärksammade roller) gör en för henne typisk roll i Vienna, en luttrad kvinna som inte viker sig en tum.

Även om filmens titel syftar på en av de manliga huvudpersonerna är det två kvinnor som står i fokus. Johnny Guitar är en film som i hög grad inte använder sig av traditionella manliga hjälteroller utan intrigen drivs framåt genom Viennas och hennes antagonist Emma Smalls (Mercedes McCambridge) handlingar.

När ett uppbåd ska leta efter fyra bankrånare och Emmas medverkan ifrågasätts svarar hon resolut: ”I be riding with you, and I be riding first”.

Filmens utspelar sig i en växande gruvstad i Arizona och framför allt kring Viennas saloon där Johnny Guitar dyker upp (spelad av Sterling Hayden). Johnny Guitar bär en gitarr på ryggen och söker jobbet som underhållare på stället. Fast han har också ett annat förflutet som snart uppdagas. Det finns också starka krafter i staden som vill ta över Viennas saloon och där finns även Dancin’ Kid med sitt vilda gäng som vill ha ett kort med i spelet.

Johnny Guitar är intressant i det den utmanar inbyggda konventioner i kvinno- och mansroller. Den har också en väl fungerande intrig. På minussidan är att den emellanåt gör ett något gammaldags intryck och Joan Crawford är nära att spela över vid ett par tillfällen, inte desto mindre är hon storartad i scenen där hon sitter vid pianot i vit klänning när det svartklädda uppbådet klampar in.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆