Kind Hearts and Coronets

Kind Hearts and Coronets filmrutaDet är sällan en film överraskar ända fram till sista scenen. Kind Hearts and Coronets (Sju hertigar) är en sådan film och trots att den är från 1949 kommer även cineasten få svårt att lista ut storyns utveckling.

Dramat utspelar sig kring år 1900 och har som huvudperson Louis Mazzini (Dennis Price) som efter att ha betraktat sin adelsfamiljs släktträd bestämmer sig för att såga av några av dess grenar. Ja, det krävs drastiska åtgärder om man själv aktivt vill medverka till att bli den presumtive arvingen till hertigtiteln. Mazzini är nämligen långt ifrån att få överta någon sådan titel då han är produkten av en genant förbindelse och är inte ens känd vid namnet av den förnäma släkten.

Med stor list och beräkning skrider han till verket och kan stryka fler och fler ett streck över arvingar på den plansch över släktträdet han har i sin bostad.

När hertigtiteln väl är uppnådd dröjer det dock inte länge förrän en man från Scotland Yard dyker upp och Mazzini blir åtalat och fälld för mord. Frågan är dock för vilket mord och om han faktiskt är den verklige mördaren? Utan att avslöja för mycket kan vi konstatera att saker och ting inte behöver vara avgjorda bara för att en man har några timmar kvar innan hans dödsstraff verkställs.

Kind Hearts and Coronets innehåller en strålande dialog och dessutom Mazzinis egen monolog som tillför filmen en mix av Oscar Wilde och svart komedi.

Price är som klippt och skuren för huvudrollen och porträtterar säkert Mazzinis skiftande drag av kyla och sympati, ädelhet och hänsynslöshet. Detta var också Alec Guinness genombrottsfilm i vilken han porträtterar åtta(!) karaktärer: Hertigen, Bankiren, Kyrkoherden, Generalen, Amiralen, den unge Ascoyne, den unge Henry samt Lady Agatha.

Kind Heart and Coronets är en produkt från den berömda Ealingstudion i London. Regissör är Robert Hamer som bland annat även är känd för The Detective (1954).

Filmens betyg: ★★★★★★★★★☆

Kind Hearts and Coronets är med på Topplista över bästa komedi filmer.