Kiss Me Deadly

Kiss Me Deadly filmrutaKiss Me Deadly (Natt utan nåd är den svenska titeln) från 1955 är en remarkabelt svartsynt film där världen bebos av osympatiska människor. Den bekräftar med eftertryck film noir genrens desillusionerade kännetecken.

Filmens inleds med att Mike Hammer (Ralph Meeker) tvingas tvärbromsa när en halvnaken kvinna springer ut i vägen. Den flämtande och upprörda kvinnan tar plats i passagerarsätet, men efter att ha stoppat vid en bensinmack prejas de senare av vägen. Männen som tvingat dem av vägen ser sedan till att bilen rullar ut över ett stup med de båda för att efterlikna en olycka.

Mike överlever, men kvinnan som visar sig heta Christina Bailey är död. En utredare från FBI säger åt Mike som är privatdetektiv att hålla sig borta från fallet. Mike inser dock att det handlar om ett stort fall och att det finns en del pengar att utvinna. Han är ovillig att ge svar på polisernas frågor utan ställer i stället motfrågan: ”What’s in it for me?”

Mike Hammer drivs alltså delvis av pengar, dessutom är han burdus, självsäker och rätt våldsam av sig. Det är med andra ord inte den sedvanliga hjälten som porträtteras i den här filmen. Velda, som är hans sekreterare och även känslomässigt knuten till honom, beskriver träffande hans känslokyla efter att ha blivit avvisad: ”Keep away from the windows, somebody might blow you a kiss”.

Detta hindrar dock inte att Mike är en sammansatt karaktär och det gäller även flera av bifigurerna. Mikes vän och mekaniker Nick är förvisso en slags lustigkurre, men hans karaktär utgörs ändå av mer än den där typiska figuren som har till uppgift att leverera komiska effekter.

Kiss Me Deadly som också är visuellt lyckad är regisserad av Robert Aldrich och har sin förlaga i en deckarroman av Mickey Spillane. Vad hela historien egentligen kretsar kring är några ord Christine – kvinnan som i inledningen dök upp på vägen – yppade till Mike under deras korta möte, fast frågan kvarstår länge om vad dess innebörd egentligen var.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆