Le Mans

Le Mans filmruta24-timmars loppet i Le Mans är ett av världens största billopp. Att göra en film där en motortävling står i centrum verkar på förhand besvärligt, inte minst då det är svårt att bekanta sig med duellanterna som bär hjälm sittandes i en racerbil.

Le Mans som regisserats av Lee H Katzin är också en mycket egensinnig film. Det dröjer nästan fyrtio minuter innan huvudpersonen Michael som spelas av Steve McQueen uttalar sin första replik och filmens första egentliga dialog infinner sig.

Detta är en film som präglas av omsorgsfull realism där inte dialogen utan själva loppet och dess omgivande omständigheter står i centrum. Av samma anledning utfärdas en liten varning till de som inte har en böjelse för motorsport.

Filmen har ändå egenvärde i form av ett makalöst hantverk, särskilt då hur bilarnas framfart har filmats och krockarna i slow motion är fullständigt verklighetstrogna. Det finns även ett djup i filmen där bilarnas livliga och resoluta framfart kontrasteras mot människornas slöhet i omgivningen efter att Michael har besvarat frågan varför han riskerar sitt liv åt något till synes trivialt som att köra en bil snabbare än andra.

Detta är en helt annan film än den typiska sportfilmen då det även saknas självklara hjältar och det komplexa får ta överhanden. Le Mans är helt enkelt en av de mest autentiska filmer om sport som gjorts – på gott och ont.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆