Letters From Iwo Jima

Letters From Ivio Jima filmrutaLetters From Iwo Jima gjorde Clint Eastwood samma år som Flags of Our Fathers. Då Flags of Our Fathers handlade om slaget vid Iwo Jima från ett amerikanskt perspektiv växlar här Eastwood till en berättelse med de japanska soldaterna i förgrunden.

Filmerna har liknande upplägg: i båda varvas scener från olika tidsperioder, men i Letters From Iwo Jima är handlingen mindre uppdelad på detta vis. Vad som berättas i Letters From Iwo Jima är hur japansk militär förbereder sig på amerikanernas närmande ön Iwo Jima och hur de befäster dess berg Suribachi-yama.

Dialogen är på japanska. Något som kanske inte tilltalar alla, men att låta de japanska soldaterna tala på engelska när de slåss mot USA i andra världskriget hade varit smått absurt.

Vad som gör filmen till mer än actionfylld krigsskildring är att de japanska soldaterna ges en mänsklig yta precis som de amerikanske soldaterna haft i Flags of Our Fathers. Det blir absolut mer intressant om man ser både dessa filmer, i vilken ordning spelar egentligen ingen roll.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆