Leviathan

Levithan filmrutaLeviatan (originaltitel: Leviathan) är en hyllad rysk film från 2014 av regissören Andrey Zvyagintsev. Den utspelar sig i en liten kuststad där Kolia (Aleksey Serebryakov ) bor med sin hustru (Elena Lyadova) och son. Stadens borgmästare är ute efter marken där Kolia har sitt hus och trots att Kolia har legitim rätt till huset ser han ut att förlora fallet på grund av den korruption som råder.

Han får hjälp av en gammal vän som är advokat och denne gräver upp komprometterande fakta om borgmästaren med vilka han försöker utpressa honom. Borgmästaren visar sig dock inte vara att leka med.

Leviatan är en lång film (140 minuter) och precis som i regissörens genombrottsfilm Återkomsten (Vozvrashchenie, 2003) ingår en lång introduktionsfas. Denna kunde antagligen göras kortare utan att resultatet nödvändigtvis blivit sämre, men som helhet blir det trots allt en mycket intelligent och skrämmande film.

Även om dramat har flera brännpunkter är det mest övergripande temat hur makten inte kan rubbas. Det är en överhet som använder de medel som behövs och dem som står i dess väg kommer sopas bort. Här går det förstås att läsa in en kommentar om det nuvarande läget i Ryssland på ett större plan och det kanske inte är en slump att det finns ett porträtt av Vladimir Putin på borgmästarens kontor.

Till detta tema inverkar bilderna av förfallna hus och sönderrostade fartyg mot fonden av höga berg som en ytterligare effekt. Det enda som blänker är Mercedes-bilarna som tillhör maktens representanter, men kanske är det stora skelettet av en strandad val ett förebud om deras framtid. Titeln Leviatan är för övrigt namnet på ett gigantiskt sjöodjur i Bibeln och har använts som titel på ett verk av 1600-talsfilosofen Thomas Hobbes där temat precis som i Zvyagintsevs film är medborgarna och staten.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg