Light Sleeper

Light Sleeper filmrutaPaul Schrader skrev filmmanuset till Taxi Driver (1976) och det finns en del likheter med denna film och Light Sleeper (1992) som Schrader skrev manus till och regisserade. I båda filmerna finns en solitär man i centrum som beskådar staden New York från en bil. Travis Bickle är taxichaufför och John DeTour (Willem Dafoe) sitter baksätet som ambulerande knarkkurir.

Light Sleeper har också likheter med American Gigolo (1980) som Schrader gjorde ett antal år tidigare. De har gemensamt en ensam man i huvudrollen som lever ett självständigt liv, men som ändå är i starkt behov av någon. Det går också att notera två snarlika slutscener.

Miljön i filmerna är urban och då naturen finns närvarande är det i form av havet som en snygg fond från en landsväg eller ett strandhus. I Light Sleeper består staden av stora hotellobbys och trottoarer fyllda av soppåsar. Även nedanför Latours fönster finns ett sopberg. Det är rika människor som köper förlustelser – i American Gigolo sex och i Light Sleeper knark. Världen är kall, ytlig och den godhjärtade tycks ha mest att förlora … I båda filmerna blir huvudpersonen indragen i ett mordfall där denne trots sin oskuld inte kan skydda sig mot att framstå som gärningsmannen.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆