Logan’s Run

Logan's Run filmrutaLogan’s Run (svensk titel: Flykten från framtiden) utspelar sig under det 23e århundradet i en värld som genomgått krig, överpopulation och föroreningar. De överlevande bor i en skyddad stad där hög standard råder och teknologin servar invånarna. Det finns dock en baksida: livet kommer till ända redan vid 30 års ålder såvida ingen lyckad återfödelse sker vid den rituella ”karusellen”.

Logan-5 är en så kallad Sandman som har till uppgift att jaga och utrota så kallade runners. Dessa runners är sådana som försöker undkomma sitt öde genom att fly från staden när de närmar sig den kritiska åldern. En dag får Logan ett besynnerligt uppdrag då han själv måste bli en runner för att spåra upp en organiserad grupp som befinner sig utanför staden.

I staden kan man slappna av i varma bassänger, gå till en skönhetsbutik och få ett helt nytt ansikte eller välja en sexuell partner genom ett knapptryck. Det är genom ett sådant knapptryck Logan-5 träffar Jessica-6. Hon tycks ha förbindelser med organisationen som finns utanför staden. Det är också i sällskapet med henne som Logan-5 själv börja ana att den sanning som råder i staden kanske inte är den verkliga sanningen om världen utanför.

Logan’s Run sällar sig till flera av science fiction-genrens typiska utmärkande drag. Det är en värld dominerad av teknologi där människorna har förvandlats till ett kollektiv. Mot denna fond finns det ett fåtal som fortfarande bejakar sin individualitet och vill återgå till en förlorad värld.

Filmens mest dramatiska ögonblick är kanske just återupptäckten av en sådan värld och denna episod har likheter med slutet i filmen Apornas Planet (1968) då Frihetsgudinnan plötsligt avtecknar sig.

Filmen är regisserad av Michael Anderson och baserad på en roman av William F. Nolan. Som helhet är inte Logan’s Run en av de bättre science fiction filmerna. Storyn är inte helgjuten och en del av specialeffekterna är minst sagt undermåliga medan andra med tidens mått mätt (läs 1976) visserligen är fullt godkända. Det finns trots allt ett visst underhållningsvärde och en del fascinerande partier.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆