Marty

Marty filmrutaMarty från 1955 belönades med två av de största utmärkelserna: Oscar för bästa film och Guldpalmen i Cannes.

Ernest Borgnine (Härifrån till evigheten, 12 fördömda män, Det vilda gänget) spelar Marty, en något fetlagd man på 34 år som fortfarande bor hemma med sin mor. Hans mor och andra i hans omgivning tycker det är på tiden han gifter sig.

Marty säger sig dock ha kommit till den punkt då han vet att det nog inte kommer bli något av den saken: vad det än är en kvinna tycker om är detta något han säger sig sakna.

När han och den bästa vännen sitter på fiket och frågar varandra ”What you feel like doing tonight” blir detta som ett obesvarat mantra. Marty är trött på de vanliga ställena och han har trots allt letat efter en flicka varje lördagskväll sedan många år utan resultat. Även om uppslag inför kvällen tycks finnas tillmäts inte längre någon potential ur projekten. Marty tycks ha retirerat till en tillvaro hemma eller att på sin höjd göra en oengagerad visit på något café.

Efter hans mor uppmanat honom beger han sig dock ännu en kväll till det lokala dansstället och där råkar han stöta på Clara (Betsy Blair), en ung kvinna som blivit övergiven av sin dejt. Han har en trevlig kväll, men dagen efter visar det sig att hans kompisar inte är imponerade över hans nya bekantskap av det andra könet. Marty står inför valet om han vill gå vidare med Clara eller bli kvar i den gamla tillvaron.

Delbert Mann gör här debut som regissör och filmen är bland annat producerad av Burt Lancaster.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆