Midway

Midway filmrutaMidway är kort och gott en av de mest autentiska krigsfilmer som gjorts. Den är baserad på en verklig drabbning ute på Stilla Havet mellan den amerikanska och japanska flottan under andra världskriget. Närmare bestämt kring Midwayöarna i Stilla havet halvvägs mellan den amerikanska västkusten och Japan.

USA hade kontroll över öarna och förfogade också över en strategiskt viktig militärbas där medan andra världskriget pågick. Japan som slogs om kontrollen över Stilla havet med USA gör ett försök att tillintetgöra militärbasen, men deras attack förutses av amiralen Chester W. Nimitz (Henry Fonda) och två militära jättar drabbar samman milsvid från land.

Det märks bortom alla tvivel att filmens skildringar går tillbaka på verkliga händelser. Detta till den grad att filmen avviker från vanliga berättartekniska lösningar. Ett exempel på detta är då en hel skvadrons insats skildras, men utan att den egentligen påverkar utgången av dramat – något som ofta sker i krig, men sällan får speltid i en film där sovrandets hänseenden regerar. Även på sättet en av hjältarna till slut dör skiljer sig mot hur detta typiskt skildras i filmsammanhang.

En del tycker antagligen att vissa av skeendena i Midway inte riktigt har någon mening, men de som tycker att avvikelser mot den vedertagna berättartekniken kan vara uppfriskande kommer nog gilla det desto mer.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆