Mommie Dearest

Mommie Dearest filmrutaMommie Dearest skildrar den forna skådespelaren och Hollywoodstjärnan Joan Crawford. Filmen är baserad på en biografi av Joans adopterade dotter, Christina Crawford. Det är tydligt att Christina hade en svår uppväxt med en mor som utåt sett var en firad stjärna, men i hemmet en tyrann.

Faye Dunaway har här förvandlat sig till Joan Crawford på ett imponerande sätt i sin kanske bästa rollprestation. Mycket cred förtjänar också make-up artisten som gjort Dunaway till slående lik kvinnan hon porträtterar.

Som så ofta i biografiska filmer betonas i hög grad de excentriska sidorna hos föremålet för filmen. Joan Crawford hade för all del excentriska sidor, men Mommie Dearest är också präglad av överdrifter. Smått ökänd är scenen där Faye Dunaway är som tagen ur en skräckfilm och tycks, vilket sceneriet understöder, i stånd att mörda sina barn på grund av att hennes dotter hängt sina dyra klänningar på fel sorts klädhängare.

Annars skildras framför allt Joans rädsla att bli gammal och hur en kvinnlig skådespelare i Hollywood är slut den dag hon inte längre ser ung ut. I ljuset att detta går det att i viss grad känna med Joan trots att hon är en filmdiva av stora proportioner som verkar älska sina fans mer än sina barn.

Huruvida filmen är sanningsenlig är som alltid förenat med visst tvivel när det gäller biografier. Det sägs att Christina Crawford själv var missnöjd med hur hennes bok adapterats. Men filmen som regisserats av Frank Perry tål att ses trots sina brister.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆