Polis, adjektiv

Politist, adjectiv filmrutaCorneliu Porumboiu debuterade 2006 som regissörer och manusförfattare i långfilmssammanhang med A fost sau n-a fost? (12:08 öster om Bukarest). Det var en sevärd film med originella inslag. I hans andra film Politist, adjectiv (Polis, adjektiv, 2009) tycks han dock förirrat sig bort från vad filmskapande egentligen handlar om.

Politist, adjectiv skildrar vardagen för en polis som fått uppdraget att skugga en yngling som tros sälja knark till sina vänner. Cristi som polisen heter, spelad av Dragos Bucur, tycker i själva verket att det är omotiverat att åtala någon som inte utgör något hot mot samhället. Så långt finns ett intressant tema, men filmer kommer aldrig ur startgropen.

Det som inom berättarteknik brukar kalla exposition är så långt denna film kommer. Politist, adjectiv är som en enda lång expositionsfas. Upphovsmannen Corneliu Porumboiu tycks enbart ha en ambition med filmen: att skapa en så verklighetstrogen framställningen av vardagen som möjligt. Han lyckas, det är verklighetstroget, men utöver det saknar filmen alla de ytterligare komponenter som skapar intresse.

Politist, adjectiv säger ett och annat mellan raderna. Det är dock inte alltför mycket och tidsåtgången för att säga det är enorm. Annars råder stiltje.

Filmens betyg: ★★★★★☆☆☆☆☆