Ride Lonesome

Ride Lonesome filmrutaRide Lonesome (Vägen till Santa Cruz, 1959) är en av sju westernfilmer där Randolph Scott spelade huvudrollen och Budd Boetticher satt i regissörsstolen. Boetticher brukade göra korta filmer, vilket också gäller med Ride Lonesome som har en koncentrerad och väl sammanfogad intrig.

I centrum för storyn är mördaren Billy John som tillfångatagits av prisjägaren Ben Brigade (Scott). Fast de två efterlysta Sam (Pernell Roberts) och Whit (James Coburn) är även dem ute efter Billy då belöningen också kan användas för att ge dem amnesti. De får dessutom sällskap av den sköna Carrie Lane (Karen Steele) vars man tros ha blivit dödad av indianer.

Det är en del pang-pang i strider mot indianer, vilka mest är levande måltavlor. Fast desto mer utgörs historien av starka karaktärer som bildar en dynamisk konstellation. En duell mellan prisjägaren Ben och de två efterlysta tycks alltid nära förestående, men en opassande vänskap och respekt dessa emellan skjuter upp den avgörande stunden och när den väl är inne har förutsättningarna ändrats.

Ride Lonesome är inspelad i CinemaScope och gör sig också bäst så. I scenen där indianer dyker upp i fonden, snett bakom de ridande Ben och Sam, uteblir helt effekten i vanligt format.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆