Safe

Safe filmruta Carol (Julianne Moore) bor med sin man Greg (Xander Berkeley) och hans son i en fashionabel villa i San Fernando utanför Los Angeles. Carol har till ett synes bekymmerlöst liv om än lite färglöst. Men efter att ha känt sig något utarbetad besöker hon en läkare som likväl inte kan upptäcka något fel.

Det är när hon får syn på en affisch med orden ”Do you smell fumes?” som hon kommer underfund med att hennes problem kan bestå i att hon reagerar mot avgaser och kemikalier. Hon besöker till ett möte där hon reda på att det finns andra som också besväras av omgivningen. Efter hennes reaktioner förvärrats besöker hon en retreat där miljön är designad för att vara skonsam mot sådana som i hennes situation.

Det är med andra ord en något udda story som berättas i Todd Haynes Safe. Det är uppenbart att Carol verkligen har drabbats av något då hon får hudutslag och ibland svårt att andas, ändå uppstår en tvekan ifall hon enbart lider av psykologiska besvär. I filmen impliceras också att det i själva verket kan vara den moderna civilisationen i sig hon reagerar mot och till och med en del av människorna som bebor den.

Safe är gåtfull i det avseendet att den kan ses som en realistisk betraktelse eller som en symbolisk eller rent av att något övernaturligt vilar över händelserna. Säkert är i varje fall att soundtracket är rysligt och olycksbådande.

Filmen är tankeväckande, men är knappast något filmtips för de som vill ha förlustelse.  Safe är en film i moll som väljer att inte kontrastera med någon upptinande humor. Slutet är konsekvent pessimistiskt. Men det är också skönt med ett slut som inte är ett bortviftande av de graverande omständigheter som dessförinnan har framställts.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆