Scanners

Scanners filmrutaScanners är en relativt tidig film av David Cronenberg och det var denna som gav honom ett internationellt genombrott. Det är science fiction kombinerat med en del skräckeffekter.

Genom en oförutsedd bieffekt under lanseringen av ett nytt läkemedel, Ephemerol, föds somliga människor med en telepatisk förmåga. Deras telepatiska förmåga är mäktig och gör att de allvarligt kan skada sina medmänniskor, samtidigt plågas de i mänskliga miljöer eftersom de hör andras tankar inom sig.

Dessa individer kallas ”scanners” och på grund av dess mäktiga förmåga vill säkerhetsföretaget ConSec hitta så många som möjligt av dessa. Det finns dock en scanner vid namn Darryl Revok (Michael Ironside), som gjort sig till ledare för en stor mängd scanners och tycks ha andra planer.

ConSec hittar Cameron Vale (Stephen Lack) som visar sig vara en scanner med ovanligt kraftig telepatisk förmåga. Han tas om hand av doktor Paul Ruth som får över honom på ConSecs sida och han används sedan i kampen mot Revok. Cameron upptäcker att Revok framställer Ephemerol. Det verkar som denne vill skapa en ny värld dominerad av scanners.

Det går att finna lösa paralleller med filmen Inception från 2010 där en liknande telepatisk förmåga används bland annat inom industrispionage.

Scanners är kanske mest berömd för sina specialeffekter och för dessa användes make-up artisten Dick Smith som bland annat tidigare arbetat med Exorsisten (1973). Den har också fått en viss kultstatus. Som hantverk är den välgjord, men det finns avsevärt mer att önska utav storyn.

Filmens betyg: ★★★★★☆☆☆☆☆