Shane

Shane filmrutaShane (svensk titel: Mannen från vidderna) som är regisserad av George Stevens tillhör kanske inte skaran av de allra mest kända westernfilmerna, men är likväl ett av mästerverken inom genren.

Shane skildrar den amerikanska vilda västern på 1800-talet mer nyanserat än brukligt och består av en realism som övertygar i flera avseenden.

Historien utspelar sig på ett område där ett antal nybyggare har slagit sig ner, men som blir trakasserade av ranchägaren Ryker och hans män vilka påstår sig ha laglig rätt till marken. Sheriffen är tre dagars ritt bort, men då en förbipasserande revolverman vid namn Shane börjar arbeta hos en av nybyggarna förändras styrkeförhållandena.

Så långt en typisk intrig för genren, men Shane skildrar förloppet med en förtätad intrig, väl konstruerade karaktärer och en ödesmättad stämning. Atmosfären understöds inte minst av det imponerande filmfotot som utgår från berglandskapen i Wyoming.

Historien berättas delvis från ögonen på en ung pojke och detta accentuerar filmens kritiska frågeställning: ska nybyggarna ge sig av för att undgå att bli skadade och kanske dödade eller ska de stanna kvar för att låta sina barn få växa upp på en fruktbar mark?

Shane är rotlös som så ofta gäller de revolvermän som griper in i skeendet i westerns. Alan Ladd spelar här en gestalt med ovanligt mycket saktmod över sig och som också är splittrad över sin eget öde. I en scen med Ryker säger Shane att denne har levt för länge, att hans glansdagar är över. Då Ryker ställer motfrågan om Shanes egna dagar får han till svar: ”The difference is I know it”.

Shanes ambivalens över sin tillvaro och en känsla av att vara utanför gemenskapen erinrar till många andra westerns med självmedvetenhet. Shane har dock handlingskraft vilket visar sig i slutändan då det blir hjälten som tvingar sina vedersakare till självförsvar.

Filmens betyg: ★★★★★★★★★☆

Recension av Oskar Strandberg

Shane är med på Topplista över bästa western filmer.