Spellbound

Spellbound filmruta

Spellbound är en av flera filmer från skräckmästaren Alfred Hitchcock med psykologisk inriktning. En doktor Anthony Edwardes (Gregory Peck) dyker upp som ny överordnad på samma psykiatriska institution som doktor Constance Petersen (Ingrid Bergman) är verksam. De fattar genast tycke för varandra, men lika snabbt som de förälskar sig visar Anthony prov på problem med nerverna. Fast det är värre än nervproblem, hans tycks plågas av något allvarligt psykiskt problem.

Det framgår att han i själva verket inte är doktor Anthony Edwardes (han är egentligen en viss John Ballantyne, men det vet han inte själv), och misstankar fattas mot att skulle mördat denne och sedan försökt överta dennes identitet som en desperat åtgärd från en psykisk labil person.

Constance tror dock på hans oskuld och agerar skyddsängel. Hon tror att svaret finns i hans minnesförlust som enligt hennes antagande orsakats av en skuld som uppstått och drabbat Ballantyne med sådan kraft att anledningen därtill blivit bortträngd. Hon tror sig med sin yrkeskunskap kunna få honom att minnas och få fram dessa stängda mentala rum.

Spellbound är en väl anlagd och spännande thriller, åtminstone för den som inte har problem att uppskatta alla de psykologiska teorierna som bildar grunden för intrigen.

Detta är en av de tre Hitchcock-filmer där David O. Selznick producerade. Det var Selznick som skrev kontraktet med Hitchcock som innebar en flytt från England till Hollywood för den brittiske regissören.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

Recension av Oskar Strandberg