The Dark Passage

I The Dark Passage från 1947 syns Humphrey Bogart och Lauren Bacall, som också var ett par i verkligheten, för fjärde gången tillsammans på vita duken. Filmen är inte lika känd som dem tre andra filmerna med paret ihop framför kameran: To Have and Have Not, The Big Sleep och Key Largo.

To Have and Have Not och The Big Sleep hade båda regisserats av Howard Hawks. Delmer Daves som regisserade The Dark Passage var ett mindre känt namn (han skulle senare bl.a. göra flera högklassiga western-filmer). Daves film fick inte lika positiva recensioner som Hawks båda tidigare filmer fått, men The Dark Passage är trots allt sevärd.

Filmens handling är en kriminalhistoria. Vincent Parry (Bogart) har rymt från San Quentin och Irene Jensen (Bacall) som varit personligen engagerad i hans fall inhyser honom i sin lägenhet. Vincent är dömd för mord på sin fru, men Irene är en av de som tror på hans oskuld.

Filmstjärnan Lauren Bacall som nyligen gick bort, 89 år gammal, spelar än en gång en sympatisk kvinna som tycks vara beredd att stå upp för sin sak och hyser en till synes gränslös lojalitet med filmens hjälte. Hennes förmåga att gestalta dessa drag på äkta vis var en del av hennes storhet. I The Dark Passage är dessutom hon mer i fokus än Bogart eftersom dennes karaktär under lång tid i filmen inte visas i bild och sedan i flertal scener med bandagerat ansikte.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆