The Heartbreak Kid

The Hearbreak Kid filmrutaLenny (Charles Grodin) och Lila (Jeannie Berlin) åker på smekmånad till Miami. De upptäcker en del nya sidor hos varandra på vägen dit, men det är inför uppenbarelsen av Kelly (Cybill Shepard) som Lenny verkligen börjar överväga hur det är ställt med sitt nya äktenskap.

När hans fru Lila blir liggande på hotellrummet med svidande solbränna blir Lenny och Kelly alltmer tillgivna. Kelly har dock en far som tycker allt annat än gott om Lenny.

Cybill Shepard som spelar Kelly hade året innan medverkat i The Last Picture Show och hon är här en charmig och vacker ung kvinna som utan problem trollbinder Lenny och vid behov också kan beveka sin fader utan problem.

The Heartbreak Kid som på ytan är en enkel berättelse är framför allt högst sevärd på grund av den strålande komik som Charles Grodin bjuder på. Hans spel har paralleller till Jim Carreys säregna galenskaper, men utan inslag av slapstick och annan fysisk humor. Grodins metod är att vara helt allvarlig ibland medan han inväntar de rätta situationerna i vilka han har ett eget sätt att ta människor och förhålla sig till livet – precis som filmen till en början inte visar några tydliga tecken på att vara en komedi.

Grodins karaktär är lagom knäpp för att verka trovärdig och få vårt gillande, han har ett sällsamt sätt att vara resolut och förvirrad om vartannat. Vid en middag uttrycker han sin förtjusning över maten hemma hos Kellys familj. Hennes mor har enligt honom lagat mat som inte är exotisk utan ärlig och det är för honom en förnöjelse att få sitta ner och äta ”food you can believe in”.

Regissör är Elaine May som i övrigt verkat som manusförfattare till kända komedier som Tootsie (1982) och The Birdcage (1996). Hon har också agerat själv och kan bland annat ses i en biroll i Woody Allens Small Time Crooks.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆