The Hunt for Red October

The Hunt for Red October filmrutaThe Hunt for Red October inleds med att Jack Ryan (Alec Baldwin), anställd på CIA, får ett oroväckande pm om en rysk atomubåt på väg över Atlanten mot USA. Ubåten ifråga har en unik teknologi i form av ett tyst drivsystem som gör dess färd näst intill omöjligt att avlyssna från andra ubåtar i närheten. Då dess färd inte tycks samordnad med annan rysk militärisk aktivitet uppstår en rad frågetecken och då den ryska ambassaden bekräftar att de förlorat kontakten med en av sina egna ubåtar återstår egentligen bara två tänkbara scenarier: det rör sig en hänsynslös galning som agerar på egen hand eller en avhoppare som vill ge motståndarsidan en dyrbar present. Jack Ryan involveras i fallet och hamnar snart ute på fältet i en akut nödsituation.

The Hunt for Red October som är baserad på en roman av Tom Clancy bjuder på en del rafflande spänning, där de dramatiska sekvenserna avlöser varandra som från en väldesignad fyrverkerilåda. Det finns även mindre berättarklichéer lite varstans i denna film som högst synbart är en produkt från Hollywoods väloljade maskineri.

Sean Connery är rysk överbefälhavare på ubåten Röd Oktober och Sam Neill spelar kaptenen på samma båt. Språkfrågan blir ”löst” genom att deras inledande repliker är på ryska medan dem därefter övergår till engelska. Det är priset biobesökarna får betala för många kända namn på rollistan i denna film. Fast att köpa att ryssar pratar engelska är väl egentligen inte värre än att köpa att ett drama på teatern oavsett handling alltid utspelas på en begränsad golvyta?

För regi står John McTiernan och produktion är gjord av Mace Neufeld.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆

The Hunt for Red October är med på Topplista över bästa action filmer.