The Longest Day

The Longest Day filmrutaThe Longest Day, eller Den längsta dagen som den svenska titeln lyder, åsyftar den historiska dag som sedermera fått namnet Dagen D. Det är den 6 juni 1944 och de allierade gör en samordnad attack mot axelmakterna där landstigningen i Normandie utgör den mest kritiska fasen.

Även om kriget vid denna tid vägde över till de allierades fördel och axelmakterna var klart försvagade på många fronter blev det betydligt större förluster i manskap än räknat. Särskilt på den strand som kallades Omaha Beach var de strategiska faktorerna till fördel mot de numerärt underlägsna tyskarna.

Vi vet hur slaget slutade, men det gör inte filmen mindre spännande eller intressant. Filmen är kanske inte perfekt i alla avseenden, men den nästan tre timmar långa speltiden gör detta till en av de mest ambitiösa om andra världskriget. Skådespelare från fyra länder (USA, England, Frankrike och Tyskland) används och faktumet att tyskarna pratar tyska, fransmännen franska och så vidare höjer autenticiteten.

Rollistan är stjärnspäckad värre: John Wayne, Robert Mitchum, Henry Fonda, Richard Burton, Sean Connery, Curd Jürgens och Gert Fröbe är några av de mest kända namnen.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆