The Lost Weekend

The Lost Weekend filmrutaDon Birnam packar sin väska inför en tur ut på landet med sin bror Wick. Det framgår att han haft en tuff tid och vi förstår snart varför i anblicken av den spritflaska som hänger utanför fönstret fäst på en krok. Don Birnam har en bror och en flickvän som vill hjälpa honom mot hans alkoholism, men han slinker var gång ur de hjälpande händerna för att uppsöka flaskan som den hopplösa alkoholist han är.

Den gömda flaskan hittas i sista stund, men Don lyckas förhala resan och hittar pengar i lägenheten som räcker åt påfyllningar i glaset hela helgen. Detta är upptakten på The Lost Weekend (Förspillda dagar, 1945) som är regisserad av Billy Wilder. Som vanligt låter Wilder det berättartekniska förvandlas till något fullkomligt naturligt vare sig det sker en återblick eller en ny vändning i storyn.

Don som spelas av Ray Milland dricker för sitt misslyckande som författare och skulle författaraspiranten få ett infall att vilja göra ett nytt försök till litterärt skapande ser spritberoendet till att ambitionen strax dör ut inför ett starkare begär. När han än en gång försöker lösgöra sig från beroendet är det inte med den starkaste tro på sig själv.

The Lost Weekend fick många utmärkelser och vann bland annat Guldpalmen och fyra Oscar.

Filmens betyg: ★★★★★★★★★★

Recension av Oskar Strandberg