The Magnificent Seven

The Magnificent Seven filmrutaEn liga återvänder varje år till en mexikansk by för att ta för sig av skörden och själva bli mättade. Då byborna därav nästintill svälter bestämmer dem sig slutligen att skaffa vapen för att beskydda sin by. Men de inser snart att de bästa alternativet vore att hyra några revolvermän.

De har lite pengar att erbjuda, men Chris (Yul Brynner) är en man som också kan anta uppdrag för sakens skull. Dessutom har han länge letat förgäves efter ett jobb med ”action”. Detsamma gäller Vin (Steve McQueen) som är allt annat än tillfreds med sin nuvarande situation. De fortsätter att leta efter kompetenta män inom ”blybranschen” och till slut är dem sju.

The Magnificent Seven är en slags äventyrsfilm i westernformat med Akira Kurosawas De sju samurajerna som modell. Regissören John Sturges lyckas skapa välgjord underhållning på liknande sätt han gjorde i The Great Escape. På samma gång erbjuder den inte samma täta intensitet och skärpa som Sturges levererade i Bad Day at Black Rock.

Som underliggande tema finns skildrandet av de rotlösa revolvermän som här hjälper några bönder, men i slutändan bara har ett osäkert öde att själva falla tillbaka på.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

The Magnificent Seven är med på Topplista över bästa western filmer.