The Mask

The Mask filmrutaThe Mask med Jim Carrey och Cameron Diaz är en fartfylld och säregen komedi. Förvisso har den en mängd återkommande drag från den urtypiska komedin med sina förenklade karaktärer och välkända humoristiska effekter; samtidigt står den ut på flera sätt.

Stanley Ipkiss (Carrey) är den hunsade banktjänstemannen som inte får in annat än första växeln vare sig han får ovett från sin chef eller ska bjuda ut en kvinnlig kollega. En dag råkar han hitta en märklig mask och då han provar den förvandlas han till en adrenalinfylld version av sig själv som inte längre håller inne med något och som kan företa sig vad som helst.

I en sekvens när mannen bakom masken inser förvandlingens konsekvenser utropar han att han är en superhjälte med förmåga att bekämpa brott, skydda de oskyldiga och arbeta för fred i världen. Men den missnöjda människan är inte först och främst ute efter att upprätthålla ett status quo … han prioriterar andra saker.

Filmen har ett djup där den bleka verkligheten går en drabbning till mötes med önsketillvaron. I denna tillvaro är blondinen Tina (Diaz) den idealiska bruden. Hennes motsvarighet i den mindre överdådiga Peggy är en mer jordnära person och tycks vara den rätte för Stanley, men det är hennes bundenhet till den vardagliga tillvaron som i slutändan låter henne svika vår hjälte för en sådan alldaglighet som pengar till en andelslägenhet.

The Mask hade inte varit mycket utan Jim Carrey i sin förmodligen bästa prestation. Fenomenalt gestaltar han Stanleys patetiska tillkortakommanden och kvicka personlighetsförändringar hos personen bakom masken. Sekvensen där han inte lyckas få liv i masken framför Dr. Arthur Neuman är också en komisk fullträff.

Figuren The Mask härstammar från en amerikansk serietidning. Regissören Chuck Russell förvaltar väl överföringen till filmmediet av denne smått bisarre hjälte.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆