The Master

The Master filmrutaThe Master utspelar sig i 1950-talets USA och skildrar en sekt vid namn The Cause. En sekt vid det namnet har inte existerat på det sätt som beskrivs i filmen, men diskussioner har förts huruvida filmens sektledare Lancaster Dodd är baserad på L. Ron Hubbard som grundade Church of Scientology.

Philip Seymour Hoffman spelar Lancaster Dodd (”The Master”) och gör det utmärkt. Kanske är Joaquin Phoenix än mer imponerande i sitt skådespel som krigsveteranen Freddie Quell som av en slump ansluter sig till sekten. Även svenska Lena Endre har en liten roll och syns i en scen.

Det är framför allt Hoffmans och Phoenix samspel som utgör behållningen i denna film. I partier är också dialogen mycket vass. Det bestående intrycket är dock en film som inte riktigt tycks veta vart den är på väg.

P.T. Anderson som står för både manus och regi har utan tvivel höga ambitioner med The Master. Precis som han hade med sin förra film There Will Be Blood. I båda fallen tenderar det bli överambitiöst och i stället för monumentalt något bristfälligt.

Filmens betyg: ★★★★★☆☆☆☆☆