The Naked Spur

The Naked Spur filmrutaAnthony Mann gjorde fem westernfilmer med James Stewart i huvudrollen, The Naked Spur (svensk titel: Den nakna sporren) är den tredje i ordningen och definitivt en av de bästa.

Howard Kemp (James Stewart) utger sig för att vara en sheriff som jagar den efterlyse Ben Vandergroat. Han stöter på Jesse Tate som har sett en övergiven lägereld i närheten och Howard erbjuder Jesse 20 dollar för att visa honom vägen dit.

På vägen stöter de också på Roy Anderson som fått avsked från armén. Med Roys hjälp lyckas de strax tillfångata Ben. Förhållandena ändras emellertid drastiskt då Ben Vandergoat låter avslöja att Howard inte alls är någon sheriff och att den utfästa belöningen på honom är hela 5 000 dollar.

När detta avslöjas yrkar de andra två på sin beskärda del av belöningen, vilket Howard dock ställer sig motvillig inför. Utan att nå en överenskommelse börjar de tre männen att eskortera den värdefulla fången mot Kansas och hängningen som där väntar på honom.

Den tillfångatagne Ben inser det laddade i situationen och blir en slags intrigmakare som försöker splittra de andra tre i avsikten att i slutändan själv komma undan. Han visar sig också veta en del av Howards liv och plågar denne med minnen om det förflutna.

Tillsammans med Ben är också en kvinna, Lina Patch (Janet Leigh), som i slutändan visar sig vara filmens mest sympatiske karaktär. Medan berättelsen fortgår framkommer också bakgrunden till Howards emellanåt vresiga uppträdande och hans bittra sidor. Skälet till varför han insisterar på att behålla hela belöningen börjar klarna.

The Naked Spur bjuder på verkligt god underhållning ur en skickligt sammansatt intrig och välspelade karaktärer. Det finns också intressanta frågeställningar som kretsar kring värdighet och etiska val.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

The Naked Spur är med på Topplista över bästa western filmer.