The Straight Story

The Straight Story filmrutaÄven om The Straight Story inleder med en för David Lynch typisk kamerarörelse ackompanjerad av något oroande musik är detta regissörens minst karaktäristiska film.

Precis som titeln antyder rör det sig om en okonstlad och rättfram historia (huvudpersonen heter också Straight i efternamn), helt renons på de kusliga inslagen och bisarra karaktärer som regissören vant oss vid i tidigare filmer. Förvisso kan man väl hävda att en del bisarra karaktärer befolkar även denna historia – att huvudpersonen väljer en gräsklippare som sitt fortskaffningsmedel när han ger sig ut på en långresa är förstås säreget.

Denna huvudperson i filmen heter Alvin Straight (Richard Farnworth) och bor med sin dotter Rose (Sissy Spacek). Då han får ett meddelande om att hans bror råkat ut för en hjärnblödning bestämmer han sig för att besöka honom. Eftersom han inte har körkort och inte vill ta bussen eller låta någon annan köra honom ger han sig av på sin gräsklippare.

Det saktfärdiga tempo som infinner sig genom en gräsklippares framfart återspeglas både i framställningen där dialogen ofta är sparsam och likaså gäller temat åldrande. Alvin har stött på ålderns krämpor och dras bland annat med höftproblem. Även om Alvin framställs mycket sympatiskt gör han ingen hemlighet att han inte stortrivs med att leva på ålderns höst, vid frågan om vad som är det sämsta att bli gammal svarar han att det är att minnas när man var ung.

I stället för mystiska och övernaturliga faror väljer David Lynch i The Straight Story att använda livets mest naturliga farhågor i form av åldrandet och döden. Lynch hade själv passerat 50 år då filmen spelades in (manus skrevs för övrigt av John E. Roach och Mary Sweeney).

The Straight Story är en mycket sympatisk film där de flesta karaktärerna är gemytliga. Många av skådespelarna gör bra ifrån sig och handlingen, det långsamma tempot till trots, engagerar för det mesta även om vissa sträckor i filmen kan kännas något utdragna. Filmen lyckas heller inte undvika en del sentimentala inslag.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg