Tinker Tailor Soldier Spy

Tinker Tailor Soldier Spy filmrutaJohn le Carré skrev spionromaner där action fick mindre utrymme än en centrering kring det politiska. Hans roman Tinker, Tailor, Soldier, Spy som publicerades 1974 blev fem år senare en TV-serie i Storbrittanien. När denna nu filmatiseras med svenske Tomas Alfredson som regissör skippas inte det politiska och det satsas på att berätta en historia av komplex art – kanske är detta en film som behövs ses två gånger innan man fått allting klart för sig.

Tinker Tailor Soldier Spy är en grårealistisk, men också en visuellt konstnärlig film där mycket arbete måste lagts ner på scenografin: 1970-talets London är väl fångat i såväl exteriörer som interiörer. Även karaktärerna fungerar väl som personer från denna tid.

Gary Oldman porträtterar i huvudrollen den brittiske agenten George Smiley. Oldman gör ett gott jobb med att spela just en gammal man, fast den ordentliga sminkningen är ingen direkt hemlighet.

Efter att han tillsammans med sin chef blivit pensionerade efter ett misslyckat uppdrag där en agent blivit skjuten och tillfångatagen i Budapest ges han ändå ett inofficiellt uppdrag att forska kring en eventuell läcka, efter en ”mullvad”, på hög post inom den brittiska underrättelsetjänsten. Som vanligt när det gäller en spionthriller av le Carré utspelas det hela under kalla kriget och en annan knutpunkt i historien är den mystiske ryske agenten Karla som gäckar de brittiska agenterna.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆