True Romance

True Romance filmrutaTony Scott är regissören bakom kända actionfilmer som Top Gun och Snuten i Hollywood II. I True Romance blandar han en kärlekshistoria med en hel del skjutglada actionsekvenser.

Av en planerad slump stöter Clarence (Christian Slater) på Alabama (Patricia Arquette) på en biograf. Det visar sig att Alabama är en call girl som anlitats av Clarences chef eftersom det är hans födelsedag. Inte desto mindre uppstår en kärlekshistoria dem emellan.

Saker förvärras dock när Clarence väljer att göra upp med Alabamas hallick. Efter att ha skjutit honom får han i stället för Alabamas tillhörigheter av misstag med sig en väska full med kokain. Maffian börjar nu leta efter förövaren som har råkat glömma sitt ID-kort på mordplatsen.

True Romance är en visuellt imponerande film. Det är sannerligen en snygg yta som bereds åt publiken även om ingredienserna som blandas i några fall lika gärna kunde ingått i en reklamfilm för Levi’s. Den består vidare av en speciell sorts coolhet i Clarence som läser Spider-Man, kör en Cadillac och har en Smith & Wesson i byxlinningen.

Även rollistan är överdådig med namn som Gary Oldman, Dennis Hopper, Christopher Walken och Brad Pitt för att nämna några.

Filmen är också fylld med berättarklichéer så det står härliga till. Men det går nästan att acceptera detta då filmmakaren bjuder på så många välfunna filmreferenser i storyn; som när Clarence använder Doctor Zhivago som kodnamn på väskan med kokain eller går igång och pratar filmhistoria då han ska byta samma väska mot 200 000 dollar och nämner att The Deer Hunter är den sista filmen med kvalitet som fått Oscar för bästa film.

Att Quentin Tarantino skrivit manus överraskar knappast den som har sett dennes filmer. Samma år skrev Tarantino också manuset till Natural Born Killers. Båda filmerna har sina likheter, men Tony Scott och Oliver Stone är olika som regissörer och det märks. True Romance innehåller till skillnad från Natural Born Killers inget direkt budskap utan är snarast en hyllning till filmen som eskapism.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆