Trust

Trust filmrutaMatthew (Martin Donovan) är en välvårdad, känslig och bildad ung man som bär en handgranat i fickan, som är underdånig sin far och fogar sig i allt som denne beordrar, som sprider skräck på sin stambar där han dricker whiskey och är ointresserad av att prata med någon inklusive det kvinnliga klientelet.

Filmen Trust har ett manus som inte är rädd för motsägelser. Filmen utmanar en del konventioner och slår sig ut från gängse berättarstilar. Det liknar vad filmens huvudpersoner Matthew och Maria (Adrienne Shelly) försöker göra vilka inte står ut med det som inte är äkta. Dem har en far respektive mor som är något av sadistiska psykopater. Matthew är något utav ett geni när det gäller att reparera elektronisk utrustning, fast när företaget han arbetar hos inte har en ärlig policy för sina produkter säger han upp sig. Maria är rädd för att hennes nya närvaro i Matthews liv ska förändra honom, hon är bland annat rädd att han ska bli en ansvarstagande vuxen.

Trust är en vital och skruvad film som har en del likheter med en annan film av regissören Hal Hartley, Henry Fool (1997). I båda fallen handlar det om independentfilm och riktigt vasst skådespeleri i den naturalistiska stilen.

Filmens betyg: ★★★★★★★★★☆

Recension av Oskar Strandberg