Två eller tre saker jag vet om henne

Två eller tre saker jag vet om henne filmrutaTvå eller tre saker jag vet om henne (fransk originaltitel: 2 ou 3 choses que je sais d’elle) från 1966 sällar sig till en av Jean-Luc Godards mer esoteriska filmer. Det är en slags metafilm där skådespelare talar rakt in i kameran och ibland även kommenterar sitt deltagande i filmen.

Filmen utspelar sig under en dag från morgon till kväll, fast i övrigt uppvisas inte en följsam kontinuitet utan flera av filmens episoder är relativt obundna och likaså saknas en markerad intrig. I stället för att berätta en konventionell historia gestaltar Godard vardagslivets inslag i fragmenterad form. Och som i flera andra filmer av Godard är färgerna gult, rött och blått extra framträdande i filmens rekvisita.

I huvudrollen finns Julietta (Marina Vlady). Hon är något så ovanligt på film som en kvinna vars intellektuella tankegångar står i fokus. Vi följer henne under en dag som kantas av umgänge med familjen, shopping men framför allt hennes tankar (som inte sällan är av existentiell natur – då hon försöker beskriva sig själv kortfattad blir det: ”Inte död än”).

Detta varvas med inslag av staden Paris, det är som Paris utgör en slags andra huvudperson och relationen påpekas också flera gånger i filmen. Vid ett tillfälle säger Juliette: ”Varje individ är sammanlänkad med en specifik del av staden”.

I slutet av Två eller tre saker jag vet om henne då dagen närmar sig sitt slut och Juliette och hennes man (Gérard) stiger in i sitt hem igen utspelar sig följande dialog:

Gérard: ”Vi tog oss dit”.
Juliette: ”Tog oss var?”
Gérard: ”Hem”.

Gérard uttrycker en absurd triumf och likaså filmens medvetna drag att vara snål med äventyr.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆