Unforgiven

The Unforgiven filmrutaClint Eastwood är tillsammans med John Wayne två av de skådespelare många förknippar mer än några andra med westerns. I Unforgiven (svensk titel: De skoningslösa) från 1992 är Clint Eastwood än en gång tillbaka i genren, fast omdanar delvis sin western persona.

Den William Munny som Eastwood spelar är åldrad och lever med ånger för sitt förflutna som revolverman med många liv på sitt samvete. Fast då en brutal misshandel sker på en glädjeflicka och lösensumman för förövarnas liv är $1000 kan inte William Munny låta bli att osäkra sitt gevär ännu en gång i hopp om att kunna förbättra livssituationen för sig själv och sina två barn.

Han slår sig ihop med sina gamle partner Ned Logan (Morgan Freeman) och Schofield Kid (Jaimz Woolvett). Konstellationen bestående av två luttrade veteraner och en yngre som överskattar sina egna förmågor känns igen från De red efter guld.

Unforgiven är en revisionistisk western: legender och skrönor ställs i mindre heroiskt ljus där de banala realiteterna gör sig gällande. Livet på hästryggen är sällan så oglamoröst i western filmer som här och att avlossa dödande skott föregås av tvekan. Revideringen sker också rent konkret då sheriffen Little Bill (Gene Hackman) bland annat berättar för en levnadstecknare hur det egentligen går till i revolverdueller.

Många av de filmer som Clint Eastwood regisserat har haft en slagsida åt det sentimentala, detta gäller emellertid inte Unforgiven i någon större grad. Filmen tenderar ibland vara en aning övertydlig rörande karaktärernas känslolägen, men i övrigt övertygar den till fullo.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

Recension av Oskar Strandberg

Shane är med på Topplista över bästa western filmer.