Viva Zapata!

Viva Zapata! filmrutaViva Zapata! är regisserad av Elia Kazan med manus av den amerikanska författaren John Steinbeck. Den skildrar den mexikanska revolutionen som ägde rum på 1910-talet och där Emiliano Zapata – här porträtterad av Marlon Brando – ledde kampen åt de förtryckta indianska bönderna.

Under statschefens Porfirio Díaz Moris styre har ett fåtal med våldsmedel kunnat tillskansa sig jorden som länge tillhört urbefolkningen. När dessa bönder genom protester försöker återta marker slås deras demonstrationer ner av de federala styrkorna. Fast olika rebellgrupper börjar slå tillbaka och en av de mest framgångsrika leds av Zapata. Efter lyckosamma strider tvingas statschefen Moris avgå och lämna landet.

Det blir en stor seger för bönderna och Zapata hyllas nu som en hjälte. Fast det tillkommer också svårigheter efter en revolution när de segrande ska fördela makten mellan sig. Zapata tvingas nu erfara hur problematiskt det är att själv inte korrumperas när makten ligger i ens händer. Särskilt när man inte kan läsa och ägnat hela sitt liv åt att strida. ”Peace is very difficult”, som Zapata säger i filmen.

När hans närmaste män inklusive hans bror Eufemio (Anthony Quinn) börjar göra anspråk på markegendom som belöning för sitt kämpande ställs Zapata inför svåra dilemman. För Zapata är en högt uppsatt post ingen affärsmöjlighet, men han inser hur svårt det är att fortsätta vara lojal mot de lägsta klasserna när man besitter en sådan. Zapatas ord till det fattiga folket är: tro inte på några ledare, de förändras, de deserterar, de dör …

Viva Zapata! är en trovärdig skildring av en revolution och dess ledare. Den glömmer inte bort att skildra både den politiska och psykologiska problematiken som infinner sig då den svåra freden stundar.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆