Winchester ’73

Winchester '73 filmrutaWinchester ’73 var den första westernfilmen med Anthony Mann i regissörsstolen och James Stewart i huvudrollen. De skulle göra sammanlagt fem stycken och där Den nakna sporren (1953) av de flesta räknas högst.

Winchester ’73 kretsar kring ett dyrbart gevär med samma namn av 1873 års modell. I filmens intro berättas det om geväret som ”The gun that won the west”.

Filmen tar sin början i Dodge City där en prickskyttetävling anordnas med ett Winchester-gevär som åtråvärt förstapris. Lin McAdam (Stewart) vinner tävlingen, men blir överfallen på sitt hotellrum efteråt och geväret hamnar i orätta händer. Det blir sedan Winchester-geväret som utgör handlingens centrum, medan det skiftar ägare vävs historien ihop. Som bakomliggande berättelse finns också Lins sökande efter hämnd på Dutch Henry Brown som mördade hans far.

Winchester ’73 har en skickligt sammanhållen intrig och är dessutom välspelad. Samtidigt är den gammaldags och lite grann av ett pojkäventyr.

James Stewart som är en stor naturbegåvning och medverkat i flera klassiska komedier gör här ett tämligen oförargligt avtryck inom ramarna för western genren. High Spade Frankie Wilson som rider tillsammans med Lin är en helyllekille som mest vill ha en varm kopp kaffe och är annars inte mycket av en mångsidig karaktär.

En kuriositet är att Rock Hudson (All That Heaven Allows, Jätten) spelar indianen Young Bull. Dessutom debuterar Tony Curtis i en mindre roll.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆