För en handfull dollar

För en handfull dollar filmrutaFör en handfull dollar (Per un pugno di dollar, 1964) var den första av de tre filmer som Sergio Leone regisserade med Clint Eastwood i huvudrollen och som skapade den så kallade spaghetti-western. Clint Eastwood hade dittills hunnit göra sig ett namn i TV-serien Rawhide som också utspelade sig i western-miljö.

Joe (Eastwood) rider in i en stad där två rivaliserande banditgäng härjar och där den som för övrigt tycks vara mest sysselsatt är den äldre mannen som snickrar ihop begravningskistor. Joe ser gängens rivalitet som en intressant möjlighet att inkassera dollar genom att låta sig lejas  – han är nämligen en man som kan hantera sitt skjutvapen.

När vapenvila infinner sig sår Joe nya frön till konflikter och blir sedan en joker i leken då striderna mellan gängen tilltar.

En del westernfilmer berättar om den amerikanska historien. För en handfull dollar tillhör inte kategorin filmer som tjänar detta syfte. Det är korta transportsträckor mellan varje actionscen, fast på samma gång är det tämligen underhållande. Filmen får sin särprägel genom Sergio Leones karaktäristiska stil med många close-ups komponerat av Ennio Morricones musik.

Det kom en uppföljare, För några få dollar mer, året därpå. Sergio Leones och Clint Eastwoods samarbete avslutades sedan med Den gode, den onde, den fule från 1966.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆