The Apartment

The Apartment filmrutaThe Apartment (svensk titel: Ungkarlslyan) är regisserad av Billy Wilder och har Jack Lemmon och Shirley MacLaine i huvudrollerna.

The Apartment är en av Billy Wilders bästa filmer, och det säger inte så lite. Även Jack Lemmon är i storform … Lemmon är en skådespelare som rör sig från uppspelt barnslighet till svartaste svartsynthet. Bara genom minspelet uttrycker han mer än vad de flesta skådespelare mäktat med att uttrycka framför kameran under filmhistorien. Med karaktären C.C Baxter får han visa upp en stor del av sitt register.

C.C. Baxter jobbar på en stor försäkringsbyrå och han skulle bara varit en i mängden om hans lägenhet inte låg perfekt till. Perfekt till för att hans överordnade ska kunna använda den för sina vänsterprassel. C.C. Baxter är populär hos cheferna och stiger i graderna samtidigt som hans privatliv blir alltmer kaotiskt då tillgången till den egna lägenhet minst sagt varierar.

När den högsta chefen på företaget visar sig ha en affär med Fran Kubeli (MacLaine), som sköter  hissen i byggnaden som utgör arbetsplatsen, uppstår mer intrikata förvecklingar. Baxter råkar nämligen också vara förtjust i Fran, fast ännu ovetande om att kärleksaffären mellan hon och hans chef pågår i hans lägenhet.

Storyns förlopp av förvecklingar är i sig inte särskilt nya utan typiska för genren, men manuset är högklassigt (även det av Wilder) och gestaltningen likaså suverän.

Filmens betyg: ★★★★★★★★★★

The Apartment är med på Topplista över bästa komedi filmer.