Svenska filmer på 2000-talet

2000-talet är inne på sitt sjuttonde år och svensk film är fortsatt relativt marginell i jämförelse med de större filmländerna och de flesta svenskar ser långt ifrån lika mycket inhemsk film som amerikansk. Inte desto mindre finns det bland en del stort intresse i just svensk film och därför presenteras här en lista med svenska filmtips.

15 bästa svenska filmer 2000-2016

15. Vi är bäst! (2013)
Lukas Moodyson har visat förut hur man skildrar unga människor på ett autentiskt sätt och denna gång handlar det om tre tjejkompisar som bildar ett punkband i början av 1980-talet. En film som bland annat handlar om att inte rätta sig efter grupptryck och normer.

14. Man tänker sitt (2009)
Naturromantik och social missanpassning är två teman i denna film som äger samma berättarmässiga vaghet som förekommer i andra svenska filmer såsom Farväl Falkenberg och De ofrivilliga.

13. Du levande (2007)
Du levande har många likheter med Sånger från andra våningen, men scenerna har inte riktigt samma tyngd och deras budskap avtecknar sig väl tydligt. Dock uppvisar Roy Andersson som vanligt stor filmkonst.

12. Gitarrmongot (2004)
Originellt om en ung kille som lär sig spela gitarr samtidigt som spridda episoder träder in bland filmens huvudhandling. Personerna i filmen är inte styrda av annat än en tunn handling, vilket skapar en särskild mänsklig dimension.

11. Saraband (2003)
En av Ingmar Bergmans sista filmer, vilket är ett filmatiserat drama med Liv Ullman och Erland Josephson i två av huvudrollerna. Det kan delvis ses som en fortsättning på Scener ur ett äktenskap, men det är den unga Karin som blir en av de viktigaste personerna i filmen.

10. Den bästa sommaren (2000)
En svensk familjefilm som bjuder på mycket mänsklig värme i regi av Ulf Malmros och med Kjell Bergqvist i huvudrollen. Den i förstone stränga och murkne Yngve visar sig i slutändan stå på barnens sida.

9. Play (2011)
Det är inte ofta en film med barn i huvudrollerna lyckas förmedla en sådan realistisk känsla. Play lyckas och detta i en film som för övrigt genomströmmas av en obehaglig känsla. Vållade debatt för sitt innehåll samt fick motta flera priser.

8. Turist (2014)
Ingenting märkvärdigt händer då en familj tillbringar en semester i alperna tills en lavin skapar panik för en minut. Värst drabbad av paniken blir familjefadern, vilket denne efteråt förnekar för sig själv och andra för att behålla sin värdighet.

7. Äta sova dö (2012)
En skildring av 2000-talets multikulturella Sverige där arbetssituationen står i centrum. Filmen fångar väl den förklenande attityd som drabbar de arbetslösa och där arbetsförmedlares hårda direktiv och floskler klingar av mot en kuliss av uppgivenhet.

6. Darling (2007)
Darling är en film utan stor budget, vilket tas igen med stor substans. Ett oväntat möte uppstår mellan en i samhällets ögon misslyckad medelålders man och en ung kvinna på Södermalm. Deras vänskap tycks leva på lånad tid, men skänker ändå de båda något av värde.

5. Tillsammans (2000)
Lukas Moodyson återvänder till svenskt 70-tal med förtecken av hippiekultur. Det utspelar sig på ett kollektivboende där politik, kärlek och sex är återkommande ämnen. Moodyson lyckas med framgång förstärka känslolägen med dialogens och musikens hjälp.

4. Återträffen (2013)
En av 2000-talets mest kontroversiella svenska konstnärer debuterar i filmsammanhang med denna fiktiva dokumentär vars autentiska känsla är mycket hög och fungerar utmärkt i återgivandet av social gruppdynamik bland vuxna människor.

3. De ofrivilliga (2008)
Ruben Östlund rotar i våra innersta vrår och vad som sker inom gemenskaper där olika sociala och psykologiska krafter verkar med obönhörlig styrka. En film som dock inte blivit odelat uppskattad på grund av dess brist på en typisk filmstory.

2. Flickan (2009)
Då familjen åker till Afrika och fastern som skulle vara barnvakt ger sig iväg med en man får den unga flickan leva själv för första gången. Något ett barn inte kan göra utan att det blir på ett annat sätt än det är tänkt. Originellt drama som berättas lyriskt med humoristiska inslag.

1. Sånger från andra våningen (2000)
Roy Andersson är en av våra största filmmakare och detta är enligt många hans mästerverk. I Sånger från andra våningen rör sig kameran minimalt i tematiskt mångbottnade scener där tillvaron illumineras ur nya vinklar. Etta på listan över bästa svenska filmer på 2000-talet.

Sånger från andra våningen filmruta

Denna lista är tänkt att uppdateras fortlöpande när nya svenska filmer av hög kvalitet dyker upp.