A Face in the Crowd

A Face in the Crowd filmrutaEfter att Larry “Lonesome” Rhodes (Andy Griffith) medverkat i det lokala radioprogrammet “A Face in the Crowd” blir han snart ett dragplåster. Radiostationen vill ha mer av honom och snart drar större aktörer öronen till sig när de inser potentialen av hans energiska spontanitet och lysande karisma. När de stora anbuden kommer är Larry förslagen nog att få ut det mesta från sin plötsligt stigande popularitet.

Snart är ”Lonesome” Rhodes en nationell kändis. Han blir vad vi idag skulle kalla för en influencer, fast i en tid då televisionen tog plats som världens största instrument för massövertalningen, som det sägs i filmen. Televisionen är ett medium där folklig popularitet kan innebära en stor ekonomisk och politisk kraft. ”Lonesome” Rhodes får företag att sälja produkter som aldrig förr och han ser till att göra politiker allmänt omtyckta.

Den satiriska A Face in the Crowd blottar avigsidorna av televisionen, den visar hur det vulgära segrar. Med televisionens masspublik kan en människa bli ett fenomen genom att nå fram till miljoner bakom TV-apparaterna. Som ”Lonesome” Rhodes själv slår fast i filmen: “I’m not just an entertainer, I’m a influencer, a wheeler of opinion. A force!”

A Face in the Crowd är regisserad och producerad av Elia Kazan efter manus av Budd Schulberg. Den är från sent 1950-tal, men det hindrar inte att den äger fortsatt aktualitet idag. Filmens porträtt av den av alla älskade kändisen är psykologiskt fascinerande och dess satir tankeväckande.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆