Älskar – älskar inte

Älskar - älskar inte filmrutaÄlskar – älskar inte är en film från 1970 med den franska originaltiteln Domicile conjugal. Filmen är gjord av François Truffaut och är del i en längre serie filmer – påbörjad redan 1959 med De 400 slagen (Les Quatre-cents coups) – vilka skildrar Doinel och har självbiografiska inslag.

Här möter vi Doinel som nyligen har gift sig med Christine, de båda spelas av Jean-Pierre Lèaud respektive Claude Jane. Dem spelade även mot varandra två år tidigare i Truffauts Stulna kyssar (Baisers volés).

Hon är musiklärarinna och han florist fast som genom ett missförstånd lyckas få arbete på ett amerikanskt företag. Dem är ett ungt lyckligt par, men Doinel som lever efter impulser – han säger sig aldrig vara uttråkad och ser fram emot ålderdomen då han bara behöver sova fem timmar per natt – råkar ändå påbörja en affär med en annan kvinna.

Älskar – älskar inte är en fjäderlätt komedi i typisk fransk stil. Det är en levnadsglad film och det märks rakt igenom att den är gjord av en klassregissör.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

Älskar – älskar inte är med på Topplista över bästa romantiska komedier.