Bad Lieutenant

Bad Lieutenant filmrutaDen svenska titeln “Den korrumperade snuten” är som beskrivning i underkant – poliskommissarien som spelas av Harvey Keitel är mer än korrumperad: han spelar på baseball om stora pengar, köper knark på gatan för eget bruk och utnyttjar den ställning han har för att tillgodose sina sexuella behov.

Bad Lieutenant kretsar kring en poliskommissarie (som aldrig nämns vid namn) och dennes spel- och drogmissbruk. Det sker också en brutal våldtäkt på en nunna som sedan inte vill röja förövarnas namn.

Filmen som är regisserad av Abel Ferrara (som också skrivit manus tillsammans med Zoë Lund och Paul Calderon), är inte rädd för kontroversiella ämnen. Harvey Keitels poliskommissarie är långt ifrån någon hjälte utan riden av begär till droger och sex. Han är dock katolik och hans samvete samt en växande spelskuld blir till slut en alltför stor börda.

Bad Lieutenant är inte en av de bästa kriminalfilmerna som gjorts, men den är orädd för att beröra diskutabla moraliska ämnen, vilket gör den står ut – på ont och gott – från många andra filmatiseringar med en polis i huvudrollen.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg