Bend of the River

Bend of the River filmrutaEfter Winchester ’73 fortsatte Anthony Mann göra westerns med James Stewart. Bend of the River (svensk titel: Landet bortom bergen) som är deras andra film ihop är ett steg framåt när det gäller komplexa karaktärer.

Glyn McLyntock (Stewart) har ett tvivelaktigt förflutet, men hjälper en grupp nybyggare att ta sig fram genom västerns vildmarker. Efter en del umbäranden med fientliga indianer når slutligen nybyggarna sin destination i Oregon. Men när den redan betalda provianten inte har anlänt efter ett halvår från Portland beger sig Glyn dit för att ta reda på vad som hänt.

Efter en guldfyndighet har priserna i staden stigit mångdubbelt och borgmästaren är inte längre villig att låta provianten övergå till nybyggarna. Med hjälp av revolvermannen Emerson Cole och pokeresset Trey Wilson (Rock Hudson) lyckas Glyn lasta med sig provianten på en ångbåt och avsegla. Men det väntar fortfarande många strapatser innan de är framme hos nybyggarna.

James Stewart porträtterar som flera gånger innan en hängiven man som till varje pris försöker hålla fast vid sin föresats. Han gjorde det till exempel i Mr. Smith Goes To Washington (1939) och It’s A Wonderful World (1946).

Här finns också en tydlig tematik som ofta förekom inom den tidiga westernfilmen (om man får kalla genren tidig vid denna tid), nämligen en moralisk skiljeväg där rätt och fel utkristalliserar sig. Det handlar om att vissa människor kan förändras till det bättre medan andra inte kan det.

Bend of the River är sammanfattningsvis en välgjord och underhållande film och dessutom med många vackra vyer över de vilda landskapen. Men det är också mycket pang-pang på ett vis som har lite grann av pojkäventyr över sig. En omodern sida hos filmen är också att indianer och svarta i filmen har stereotypa rollgestalter som krigiska vildar respektive komiska passoppar.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆