Mannen från Laramie

Mannen från Laramie filmrutaMannnen från Laramie (originaltitel: The Man from Laramie) från 1955 var den sista av fem westernfilmer som Anthony Mann gjorde tillsammans med James Stewart.

Till skillnad från de första filmerna har tonen blivit råare. James Stewart spelar ännu en gång huvudrollen som en rotlös man, beredvillig att på egen hand ställa sig upp mot vad som än kommer i hans väg. Denna gång är han betydligt mer bitter och i vissa stunder rasande, fast utan att bli kallblodig.

Tillsammans med några män transporterar Will Lockhart (Stewart) varor till den mexikanska byn Coronado. Will har dock också ett annat ärende i staden då han söker upplysning om hur hans bror dödades i ett Apacheöverfall. Någon tycks sälja gevär till indianerna och spåren leder till Coronado.

Efter han fått sina vagnar uppbrända och sina mulor skjutna får han en fiende i Dave Waggoman som är son till den mäktige Alec Waggoman. I byn finns också den vackra Barbara Waggoman samt hennes make och Alecs förtrogne Vic Hansbro. Vic spelas av Arthur Kennedy som medverkar i flera av Manns westerns i form av en ambivalent rollgestalt som först mot slutet visar vilken sida han egentligen står på.

Mannen från Laramie är en av de bästa av Manns westernfilmer. Här finns en utomordentlig intrig och filmen är ”vuxnare” i dess råa och realistiska framställning än de två första: Winchester ’73 (1950) och Bend of the River (1952).

Efter Mannen från Laramie påbörjade Mann och Stewart ytterligare en film ihop inom westerngenren, Night Passage, men på grund av oenigheter ifråga om rollbesättning bland annat drog sig Mann ur projektet och James Neilson fick som ny regissör slutföra filmen.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆