Ceremonin

Ceremonin filmrutaI Ceremonin (La Cérémonie,1995) vänds sympatierna, som annars så ofta riktas till de “vanliga” och mindre beställda och mot de välbesuttna, ”överklassen” i motsatt riktning. Det tycks som om budskapet är att dumhet – här företrätt av ett hembiträde som är illiterat och en postmästarinna som kan beskrivas som något rubbad – är farligt och kan göra människor farliga för varandra – vidare tolkningar är möjliga.

För manus (baserat på en roman av Ruth Rendell) och regi står Claude Chabrol. Som så ofta låter Chabrol intrigen sakta men säkert ta fart och under tiden tecknas skarpa karaktärsporträtt. Bidrar till detta gör goda skådespelsinsatser och i rollistan finns flera kända namn såsom Isabelle Huppert, Jacqueline Bisset och Virginie Ledoyen.

Det finns en stark realism, men mot slutet skulle man kunna invända att det sker ett avsteg från det mer sannolika. Kanske hör slutet också ihop med titeln, det är något ceremoniellt och symboliskt över slutet – exakt vad som sker behöver inte nämnas – vilket som sagt ger möjligheter till tolkning utöver vad filmrutorna visar.

Än en gång visar sig Tjechovs devis om att ett gevär som förekommit i handlingen också måste återkomma och då i en mer otyglad roll som något vi kan lita blint till.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆