The Hard Way

The Hard Way filmrutaThe Hard Way eller som den svenska titeln lyder Ett tufft jobb är en variant på temat med två konträra personligheter som tvingas samarbeta inom polisyrket. Den här gånger sker det dock med en tvist, vilken är ganska fyndig och skapar på samma sätt en metanivå i filmen.

Nick Lang (Michael J. Fox) är en firad skådespelare i Hollywood inom kategorin lättsamma actionfilmer. John Moss (James Woods) är en New York-polis som Nick vill använda som förebild för sin nästa filmroll. John är förstås allt annat än tjänstvillig inför att låta sig studeras av den som tänkt spela en variant av honom i en kommande film. Han vill i stället arbeta vidare på ett fall som polischefen beordrat honom att hålla sig borta ifrån – känns några av genrens klichéer redan igen?

Givetvis blir John och Nick till slut ett slags radarpar och givetvis går de varandra på nerverna, åtminstone i den ena riktningen, och givetvis slutar bråket med kärvänlig förbrödring. Kulturkrocken mellan en omsvärmad celebritet (som nu agerar incognito som tillfällig polisstudent) och en kärv polis omvandlas ibland i komiska poänger som avkräver publiken på en del skratt.

The Hard Way är dessutom avväpnande i självdistansen till sin egen genre. Medan trailern visas för Nick Loves senaste film där han bland annat räddar en fager brunnet har John problem att få till det med en brunnet i filmens verklighet. Han får förstås chansen att rädda henne till slut – lägg märke till att båda har en röd klänning, vilket markerar sambandet.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆

Recension: Oskar Strandberg