Dark City

Dark City filmrutaJohn Murdoch vaknar upp efter en obehaglig sömn och finner ett lik i samma rum. Han kan inte minnas vad som hänt och det verkar vara något mystiskt som försiggår, för saker och ting tycks bli allt svårare att komma ihåg för människorna som befolkar staden.

Alex Proyas film Dark City från 1998 har drag av film noir och hederlig serietidningsaction på samma gång. Särkilt påminns man om Dick Tracy i det att handlingen inte är alltför intrikat: detektiven får snabbt upp ett spår efter bovarnas tillhåll och Emma Murdochs (Jennifer Conelly) odelade godhet kan inte betvivlas. Detta gör inte filmen dålig och kan man uthärda diverse klichéer är Dark City en stilsäker gestaltning med ett väl fungerande och manus.

Huvudpersonen Murdoch är efterlyst för seriemord och som om detta inte vore nog jagas han också av andra mystiska män. De mystiska männen är utomjordingar som förbryllas att denne Murdoch av en märklig slump tycks ha tillägnat sig den mäktiga förmågan att ”tona”. Den som kan tona kan utföra saker med ren viljekraft. (Man funderar medan filmen pågår om Matrix kan ha inspirerats av den i någon mån.)

I Dark City stannar tiden klockan 00.00 varje dygn och genom toning omformas hela staden utan invånarnas kännedom. Dessutom injiceras nya minnen genom DNA. Människornas minnen stjäls sålunda och får dem att tappa orienteringen, de går näst intill bokstavligt runt i cirklar – en samhällskritisk dimension kan finnas i detta om man så vill.

För detektiven Bumstead börjar vissa omständigheter förbrylla alltmer och han tvivlar på att Murdoch verkligen är den seriemördare som han påstås vara. Murdochs psykolog Schreber (spelad av Kiefer Sutherland), vars visitkort tycks dyka upp överallt, verkar dölja någonting. Det är något som inte står rätt till, när var det senast något dagsljus i staden?

Ett utbrett tema i science fiction är att mörker och överstyrning brett ut sig och att den fria naturen fallit i glömska eller befinner bortom människornas räckvidd. Detta kan exempelvis skönjas i filmen THX 1138 där huvudpersonen gör ett utbrytningsförsök i ansatsen att nå utanför de nyritade gränserna. I Dark City vill Murdoch återse det vackra Shell Beach, men ingen tycks längre minnas vägen dit. Denna gång är det genom att blockera minnen som människornas stängs inne i en konstgjord värld. När Murdoch till slut lyckas hitta en väg till denna plats väntar en fasansfull överraskning.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆

Dark City är med på Topplista över bästa science fiction filmer.