Fargo

Fargo filmrutaDå bilförsäljaren Jerry Lundegaard (William H. Macy) befinner sig i en ekonomisk knipa försöker han ordna problemet genom att låta kidnappa sin egen fru vars far är en förmögen man. Han anlitar småförbrytarna Carl (Steve Buscemi) och Gaear (Peter Stormare) för uppdraget.

Efter bortrövandet av Jerrys fru stoppas Carl och Gaear av en polis som upptäckt att deras bil saknar nummerskyltar. Det slutar med att tre personer mördas på landsvägen den kvällen. Småortspolisen med Marge Gunderson (spelad av Frances McDormand som belönades med en Oscar) i spetsen börjar undersöka morden.

Detta är handlingen i korthet i Fargo som skapades av bröderna Ethan och Joel Coen. Filmen har en snedvriden humor som fungerar väl. Miljön och karaktärerna är också väldigt lyckade, det är så långt ifrån en urban coolhet som går att komma.

Det är också intressant att följa Marge som leder fallet. Till skillnad från otaliga kriminalare och privatdetektiver på vita duken går hon inte helt upp i sitt arbete med fallet utan håller fast vid intresset för sitt liv vid sidan om. Om detta är en medveten intention från manusförfattarna är svårt att säga, men det är i vilket fall som helst uppfriskande.

William H. Macy är också definitivt i en roll han bemästrar: som den smått menlöse med sviktande karaktär – en loser som bekymren bara väntar på att få överösa.

Fargo är en mycket väl berättad film och har välskrivna roller (Peter Stormares lakoniske och mordlystne karaktär är kanske inte helt trovärdig dock), och är definitivt en av de bästa filmerna från bröderna Coen.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

Fargo är med på Topplista över bästa thriller filmer.