Het sol

Het sol (vars originaltitel lyder Plein soleil) är en fransk-italiensk film från 1960. För regi står René Clément (med bl.a. Brinner Paris? på meritlistan) och i huvudrollen påträffas Alain Delon (som senare skulle synas i filmer som Rocco och hans bröder, Leoparden och Bassängen).

Filmen är baserad på Patricia Highsmiths roman En man med många talanger (The Talented Mr Ripley). Highsmith är även författare till Främlingar på tåg (Strangers on a Train) till vilka filmrättigheterna köptes av Hitchcock och som resulterade i filmen med samma namn.

Het sol skulle 1999 bli film på nytt som remake med Matt Damon i huvudrollen, men originalet är svårslaget. Het sol utspelas i ett soligt Italien: i segelbåt på glittrande hav eller i fashionabla delar av staden. Filmens story kretsar kring två mäns underliga vänskap där den andra bokstavligen tar över den andres liv.

Ripley är en man med många – dubiösa – talanger och vars tillvägagångssätt leds av amoralisk opportunism. Han imiterar sin vän Philippe Greenleaf (Maurice Ronet) och har allt som krävs för att överta dennes identitet. Det utvecklas till en psykologisk thriller där spänningen stegras och precis som sig bör i genren inträffar överraskande händelser som kastar om skeendena.

Filmens betyg: ★★★★★★★★★☆

Het sol är med på Topplista över bästa thriller filmer.